میلگرد بستر یکی از اجزای مهم صنعت ساخت و ساز است که به استحکام سازه کمک میکند. با توجه به اینکه ایران کشور زلزله خیز محسوب میشود، استفاده از میلگرد بستر در اجرای سازه میتواند باعث مقاومت ساختمان در برابر زلزله شود. اگر میخواهید درباره این نوع میلگرد اطلاعات جامعی کسب کنید، در ادامه با ما همراه باشید.
میلگرد بستر یکی از مهمترین اجزای ساختمانی است که در پروژههای ساختمانی و عمرانی مختلف استفاده میشود. این نوع میلگرد از فولاد تهیه میشود و به دلیل ویژگیهایش، در ساخت سازههای ساختمانی جهت استحکام بیشتر استفاده میشود. از سال 1392 استفاده از این میلگرد به صورت قانونی در ایران تصویب شد.
تاریخچه میلگرد بستر
شاید نتوان تاریخ دقیقی برای استفاده از میلگرد بستر یا چیزی شبیه به آن در تاریخ تعیین کرد. در گذشته استفاده از چنین ابزاری مرسوم بوده و اغلب از جنس چوب یا سنگ ساخته میشده است. اولین بار از میلگرد بستر فولادی در سال ۱۸۱۳ در اروپا استفاده شد. پس از آن، اروپاییان متوجه شدند که استفاده از این نوع میلگرد، میتواند استحکام سازه را در برابر حوادث گوناگون افزایش دهد.
در طول قرن ۱۹، تولید میلگردهای فولادی به صورت صنعتی آغاز شد. این میلگردها ابتدا به صورت تیرهای فولادی با قطر کوچک و بدون ناهمواریهای ظاهری تولید میشدند. در سال ۱۸۵۷، شرکت بسکوم در انگلستان به عنوان اولین شرکت تولیدکننده میلگردهای فولادی تأسیس شد.
در ایران نیز از سال ۱۳۹۲، با انتشار آیین نامهای، استفاده از این میلگرد رسمیت بیشتری یافت و به صورت قانونی مورد توجه قرار گرفت.
خصوصیات فنی میلگرد بستر
از مهمترین خصوصیات فنی میلگرد بستر، میتوان به مقاومت آن در برابر نیروهای کششی و فشاری اشاره کرد. این میلگرد مطابق با تکنولوژی روز دنیا و به کمک بهترین متریال ساخته میشود. هر چقدر آلیاژ و دیگر متریال به کار رفته در این محصول، مرغوبتر باشد، طول عمر و مقاومت آن نیز بالاتر است.
میلگرد بستر، به روش جوشکاری مقاومتی تولید میشود. جوشکاری مقاومتی نوعی جوشکاری است که با ترکیب فشار، گرما و زمان انجام میشود. گرما در این نوع جوشکاری توسط جریان الکتریکی ایجاد میگردد. برای پوشش سطح میلگرد از ورق گالوانیزه استفاده میشود که مقاومت آن را در برابر رطوبت و خوردگی افزایش میدهد. از دیگر ویژگیهای مهم این محصول میتوان به فرایند نصب آسان آن نسبت به دیگر میلگردها اشاره کرد.
انواع میلگرد بستر
این میلگرد به دو طبقه زیر دستهبندی میشود:
انواع میلگرد بستر به لحاظ شکل ظاهری
- میلگرد بستر خرپایی. شکل ظاهری این میلگرد به شکل ۷ و ۸ (فارسی) یا زیگزاگ مانند است. این میلگرد نسبت به نوع نردبانی استحکام و سختی بیشتری دارد. در ساختمانهایی که نسبتا بلندتر هستند، بهتر است از نوع میلگرد بستر خرپایی استفاده کرد.
- میلگرد بستر نردبانی. شکل ظاهری این میلگرد به شکل قائم و عمود است و شکل یک نردبان را دارد.
انواع میلگرد بستر به لحاظ جنس
- میلگرد بستر فولاد گالوانیزه. در این نوع میلگرد، روی میلگرد توسط یک لایه روی پوشانده میشود. روی میتواند به عنوان عامل محافظتی در برابر هوا و رطوبت عمل کند.
مزایای میلگرد بستر
از جمله مزایای میلگرد بستر در صنعت ساخت و ساز میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- قدرت بالا. این نوع میلگرد دارای قدرت فشاری و کششی بالایی است، به همین دلیل در ساختمانهای بلند و با تحمل بار زیاد استفاده میشود. این مزیت ویژه میتواند سازه را در برابر حوادث طبیعی و غیر طبیعی مقاوم سازد.
- انعطافپذیری. این نوع مصالح به راحتی قابل خم شدن و تغییر شکل هستند. این انعطافپذیری باعث مقابله با لرزشهای زمین و تکانههای ساختمان به دلایل مختلف و در طول زمان میشود.
- قابل حمل و نقل بودن. به دلیل وزن نسبتاً کم و شکل هندسی خاص، میلگردهای بستر به راحتی قابل حمل و نقل هستند. همین مزیت میتواند به کاهش هزینههای ساخت و ساز کمک کند.
- قابلیت اتصال. میلگردهای بستر به راحتی با یکدیگر و با سایر اجزای ساختمان اتصال داده میشوند.
- نصب آسان. از جمله مزیتهای میلگرد بستر نصب آسان است که به دوغاببندی نیازی ندارد. به علاوه امکان نصب این میلگرد به شکل قائم در دیوار وجود دارد.
معایب میلگرد بستر
با وجود مزایای زیادی که میلگرد بستر دارد، اما ممکن است معایبی هم داشته باشد. شاید بتوان به دلیل همان مزایای ذکر شده از معایب چشم پوشی کرد اما بیان آن ضروری است.
- هزینه بالا. این میلگرد به دلیل شرایط و مسیر تولید و همچنین استفاده از آلیاژهای مرغوب، قیمت نسبتاً بالایی دارد.
- نیاز به انجام محاسبات ویژه. برای نصب این میلگرد در سازه ساختمانی به انجام محاسبات ویژهای نیاز است که عدم توجه به آن، ممکن است باعث خرابی سازه شود.
- خوردگی میلگرد بستر. این میلگرد ممکن است در اثر قرار گرفتن در معرض رطوبت و هوا باعث خوردگی شود. به همین دلیل نیاز است که پوشانندگی مناسبی داشته باشد. فرایند پوشانندگی میتواند باعث افزایش قیمت میلگرد شود.
مراحل اجرای میلگرد بستر
برای اجرای میلگرد بستر، مراحل زیر را دنبال کنید:
۱. آمادهسازی محل نصب میلگرد. قبل از شروع نصب این میلگرد ، باید محل مورد نظر را آماده کرد. این مرحله، شامل تمیز کردن سطح و همچنین مشخص کردن مکان قرارگیری گیرههای روی ستونها است. لازم است که مکانهای مشخص شده برای نصب علامت گذاشته شود.
۲. سوراخ کردن محلهای مشخص شده و گذاشتن رول پلاک داخل آن و سپس اتصال گیره و پیچ کردن آن درون رول پلاک.
۳. نصب میلگرد. در این مرحله، باید میلگرد را در نقاط استراتژیک در سطح دیوار قرار داد. لازم است در هر ۴۰ سانتیمتر از ارتفاع دیوار، یک میلگرد قرار گیرد.
۴. تثبیت میلگرد. در نهایت، باید مطمئن شد که میلگردها به صورت محکم و استوار نصب شدهاند. برای این کار میتوان از وسایل و روشهای مختلف مانند پیچ و مهره، جوشکاری یا روشهای دیگر استفاده کرد.
با اجرای این مراحل، میلگرد بستر به صورت صحیح و محکم نصب خواهد شد.
انواع روش اجرای میلگرد بستر
میلگرد بستر به دو روش عمودی و افقی اجرا میشود:
- اجرای افقی میلگرد. رایجترین نوع اجرای این میلگرد ، روش افقی است. در این روش به فواصل معین روی آجرها و قبل از بتنریزی از میلگرد استفاده میشود.
- اجرای عمودی میلگرد . در این روش، از میلگرد به شکل عمودی در سازه استفاده میشود. پس از اینکه دیوارچینی تا سقف ادامه یافت فواصل خالی را با ملات پر میکنند.
تفاوت میلگرد بستر و میلگرد وال پست
استفاده از میلگرد وال پست در سالهای اخیر افزایش یافته است. میلگرد وال پست نوعی چارچوب است که با هدف توزیع یکنواخت نیروهای وارده بر دیوار، درون سازه به کار میرود. ممکن است گاهی سازندگان برای استفاده از میلگرد بستر و میلگرد وال پست دچار تردید شوند، در ادامه نکات مقایسهای بین این دو میلگرد بیان میشود:
- اجرای وال پست نسبت به میلگردهای بستر نیاز به دقت و البته سختی بیشتر دارد.
- اجرای میلگرد وال پست نسبت به میلگردهای بستر به زمان و هزینه بیشتری نیاز دارد.
- برای نصب وال پست نیاز به جوشکاری ومتخصص است اما برای میلگرد بستر تخصص زیادی نیاز نیست.
- میلگرد وال پست نسبت به میلگردهای بستر گرانتر است.
- توان میلگردهای بستر نسبت به میلگرد وال پست کمتر است، به همین دلیل در سازههایی که به استحکام بیشتری نیاز است، استفاده از میلگرد وال پست توصیه میشود.
- برای ساخت میلگرد بستر از میلگرد با قطر ۴ میلیمتر استفاده میشود اما برای وال پست از نبشی، پروفیل، ناودانی، قوطی و تسمه استفاده میشود.
- توان میلگرد بستر در برابر زنگ زدگی و خوردگی و هم چنین توان انعظافپذیری آن نسبت به وال پست بسیار بیشتر است.
میلگرد بستر یا وال پست؟
با توجه به اینکه هر دو میلگرد، میتوانند باعث استحکام سازه شوند، اما با توجه به مقرون به صرفهتر بودن میلگرد بستر، استفاده از آن اقتصادیتر به نظر میرسد.
تأثیر استفاده از میلگرد بستر در عمر سازه
استفاده از این میلگرد نه تنها مقاومت و استحکام سازه را بیشتر میکند، بلکه باعث ایجاد نظم در دیوارچینی و اصطلاحاً دوخت دیوار میشود. تمام این عوامل باعث افزایش عمر سازه میشود.
کاربردهای میلگرد بستر
از میلگرد بستر برای مقاومسازی سازه در ساختمانسازی و به طور خاص موراد زیر استفاده میشود:
- ساخت ساختمانهای بلند. در ساخت ساختمانهای بلند، میلگرد برای ایجاد پایهها و ستونهای ساختمان استفاده میشود.
- سازههای صنعتی. در ساخت سازههای صنعتی مانند تأسیسات نفت و گاز، از این میلگرد برای ایجاد استحکام در سازه استفاده میشود.
- سدها و تأسیسات آب. در ساخت سدها و تأسیسات آب، از این نوع میلگرد برای ایجاد سازههای پشتیبانی و ایجاد فضاهای تحت پوشش استفاده میشود.
- ساختمانهای صنعتی و تجاری. در ساختمانهای صنعتی و تجاری مانند کارخانهها و ساختمانهای تجاری، میلگرد بستر برای ایجاد پایهها و ستونهای سازه استفاده میشود.
به طور کلی، در هر پروژهای که به ساخت سازهای محکم نیاز باشد، از میلگرد بستر استفاده میشود.
آییننامه و ضوابط اجرایی میلگرد بستر
پس از وقوع زلزلههای متفاوت در ایران از جمله زلزله منجیل و رودبار، زلزله بم، زلزله سر پل ذهاب، تصمیم به ایجاد آییننامهای جدید برای استحکامسازی بناهای ساختمانی گرفته شد. به همین دلیل، مرکز تحقیقات راه مسکن و شهرسازی ویرایش جدیدی از آییننامه ۲۸۰۰ را ارائه نمود.
طبق این ویرایش، از سال ۱۳۹۲، استفاده از میلگرد بستر در سازههای ساختمانی به تصویب رسید. مهمترین جزییات استفاده از این میلگرد طبق آیین نامه به شرح زیر است:
- بست میلگرد لزوماً باید به شکل افقی روی سازه قرار گیرد.
- فاصله بست از چهار طرف باید حداقل ۴ سانتی متر باشد.
- ضخامت ملات به کار رفته برای روی میلگرد حداقل باید یک و نیم سانتیمتر باشد.
راهنمای خرید میلگرد بستر
با توجه به اینکه این نوع میلگرد یکی از مهمترین مصالح ساختمانی محسوب میشود، باید به نکاتی پیش از خرید توجه کرد:
- توجه به استانداردها. لازم است پیش از خرید میلگرد به استانداردهای مربوط به آن توجه کنید. با خرید از نمایندگیهای معتبر، میتوان با خیال آسوده خریدی مطمئن انجام داد.
- کیفیت میلگرد. برای خرید میلگرد بستر، به کیفیت محصول توجه کنید. دقت کنید که از متریال مرغوب برای ساخت آن استفاده شده باشد و استحکام و مقاومت آن تضمین شده باشد.
- ابعاد. ابعاد میلگرد نیز به هنگام انتخاب بسیار مهم است. قطر و طول میلگرد باید با نیازهای پروژه شما سازگار باشد.
- قیمت. قیمت میلگرد نیز یکی از عوامل مهم در خرید آن است. قبل از خرید، قیمتهای مختلف را مقایسه کنید و بهترین قیمت و البته بهترین کیفیت را انتخاب کنید.
برآورد قیمت میلگرد بستر و هزینه اجرای آن
قیمت میلگرد به نوع آن و جنس استفاده شده بستگی دارد. هزینه اجرای میلگرد بستر نیز به عوامل مختلفی مربوط است. از جمله این عوامل میتوان به ابعاد و تعداد میلگردهای استفاده شده در سازه، نوع استاندارد مورد استفاده، کیفیت میلگرد، قیمت متریال و هزینه نصب و دستمزد نصاب و متخصص و… اشاره کرد.
با توجه به اینکه، قیمت این میلگرد به نرخ ارز و قیمت بازار فلزات جهانی وابسته است، نمیتوان قیمت دقیقی برای آن تعیین کرد. بهترین راه برای برآورد قیمت و هزینه اجرای میلگرد بستر ، مشاوره با متخصصان و مشاوران شرکتهای معتبر در این زمینه است.
- دارا بودن ضمانت و گارانتی. هنگام خرید توجه کنید که شرکت فروشنده محصول خود را با ضمانت و گارانتی به شما تحویل دهد. امیرسازه، همان جایی است که میتوانید با خیال راحت مصالح ساختمانی مروبط به میلگرد بستر را از آنجا تهیه کنید.
با رعایت این نکات، میتوانید میلگرد بستر مناسبی را برای پروژههای ساختمانی خود انتخاب کنید و استفاده از آن باعث بهبود استحکام و پایداری سازههای شما شود.
سخن آخر
میلگرد بستر به دلیل خواص مکانیکی بالا و قابلیت انعطافپذیری، در صنعت ساختمان و عمران بسیار مورد استفاده قرار میگیرد. این محصول در پروژههای ساختمانی متنوعی مانند ساختمانهای بلند، پلها و تونلها، سازههای صنعتی، سدها و تاسیسات آب، ساختمانهای صنعتی و تجاری، سکوهای حفاری در صنعت نفت و گاز و ساخت و سازهای دریایی استفاده میشود. با استفاده از این نوع میلگرد ، استحکام و پایداری سازهها بهبود مییابد.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع میلگرد ، قیمت و نحوه خرید این محصول، با ما تماس بگیرید.
بدون دیدگاه